Paiden lukio, suunnittelu Salto Architects - Thermory

Paiden lukio, suunnittelu Salto Architects

Voivatko perinteinen ja moderni arkkitehtuuri toimia rinnakkain? Paiden lukion historiallinen päärakennus ja vasta käyttöön vihitty, Salto Architects -arkkitehtitoimiston suunnittelema moderni lisäsiipi muodostavat harmonisen kokonaisuuden uutta ja vanhaa.

Arkkitehti

Ralf Lõoke, Maarja Kask, Helina Lass ja Ragnar Põllukivi / SALTO Architects

Vuosi

2021

Tuote

Benchmark-lämpömänty

Väri

Luonnollinen, öljyämätön

Paikka

Viro

Saltossa ollaan erityisen kiinnostuneita arkkitehtuurin, maisemasuunnittelun ja taiteen leikkauspisteistä, ja erikoistuttu käsitteellistämään julkisia tiloja ja rakennuksia. Lähestymistapa on kontekstuaalinen, mikä tarkoittaa, että paikan lisäksi huomiota kiinnitetään niin asukkaisiin ja heidän tapoihinsa kuin politiikkaan, talouteen ja luonnonympäristöön. Suunnittelun lähtökohtana onkin aina paikka ja sen erityispiirteet.

Paiden lukio ei ollut poikkeus. Vuodelta 1910 peräisin oleva vanha koulurakennus sijaitsee luonnonkauniissa rinteessä Vallimäellä olevaa Paiden ritarilinnaa ja linnanpuistoa vastapäätä.

“Kunnostettu vanha rakennus on yksi Viron kauneimmista koulurakennuksista. Halusimme suunnitella lisäsiiven niin, että vanha koulu jäisi hallitsemaan kokonaisuutta sekä visuaalisesti että logistisesti. Sisäänkäynti tapahtuu edelleen vanhan rakennuksen mahtavien pääovien kautta, ja kahta rakennusta yhdistää lasikäytävä. Uusi osa myötäilee tontin korkeuseroja ja näyttää siksi huomattavasti matalammalta vanhasta koulusta katsottuna kuin puistosta päin”, arkkitehdit selittävät.

Uusi rakennus koostuu kolmesta erikorkuisesta, viistokattoisesta osasta. Sisätilat ovat avarat ja käsittävät muun muassa kahvilan, kirjaston ja auditorion.

“Erilaisissa kulmissa olevien viistokattojen ansiosta sisätiloihin saatiin paljon väljyyttä. Rakennus näyttää optisesti paljon pienemmältä kuin mitä se on, eikä näin ollen erotu liikaa ympäristöstään ja sen pääosin pienikokoisesta rakennuskannasta.”

Uuden siiven pystylaudoitus on toteutettu Thermoryn kapeilla lämpömäntylaudoilla, jotka kestävät ja pysyvät stabiileina kaikissa sääoloissa – myös Viron lumisina, kylminä talvina.

“Julkisivusta haluttiin neutraali ja yksinkertainen, jotta uusi rakennus ei kilpailisi vanhan rakennuksen tiiliseinien kanssa. Päädyimme lämpökäsiteltyyn mäntyyn lähinnä sen värin takia, mutta pidimme myös siitä, että se tulee ikääntymään luonnollisesti. Kulutuksen- ja säänkestävyys olivat tietenkin myös tärkeitä.”