DO Architects -arkkitehtitoimiston suunnittelema päiväkoti Liettuassa - Thermory

DO Architects -arkkitehtitoimiston suunnittelema päiväkoti Liettuassa

Vilnan kaupunki ja DO ARCHITECTS osoittivat, miltä kunnallinen päiväkoti voi parhaimmillaan näyttää. Suunnittelussa etusijalle laitettiin lasten tarpeet. Paikalla kasvanut suurikokoinen kuusikin säästyi.

Arkkitehti

DO Architects

Vuosi

2021

Tuote

BENCHMARK-LÄMPÖMÄNTY

Paikka

Liettua

Distributor

Medzio gausa, IKOSA UAB

Neuvostoaikaisten kerrostalojen ympäröimän päiväkodin lisäosasta haluttiin moderni. Uuden puolen ja vanhan puolen liitoskohtaan sijoitettiin yhteisiä tiloja sekä sisäpiha, jonne lapset voivat mennä itsekseen leikkimään. Pihalla järjestetään myös erilaisia tilaisuuksia ja tapahtumia.

Piha toimii myös pääsisäänkäyntinä sekä vanhempien, lasten ja henkilökunnan yhteisenä kokoontumispaikkana. Pihaa ympäröivistä yhteisistä tiloista lapset voivat nähdä, mitä pihalla tapahtuu. Vastavuoroisesti pihalta näkee, onko ruokalassa tai yhteistiloissa jotakin mielenkiintoista tekeillä. Ratkaisulla haluttiin lisätä luonnollista vuorovaikutusta ihmisten välillä, ja tukea uteliaisuutta ja yhteisöllisyyttä.

Alusta asti oli selvää, että uusi päiväkoti tuoksuisi puulta. Puuta onkin käytetty paljon: luonnollisesti harmaantuvassa julkisivussa, sisäseinissä, portaissa sekä lattiassa, jolla on mukava ja lämmin istua. Liettuan erittäin tiukkojen paloturvallisuusmääräysten takia puusta rakennetut julkiset rakennukset ovat maassa vielä harvinaisia. Projekti vaatikin tiivistä yhteydenpitoa sekä tarkastuksia hoitaviin viranomaisiin että materiaalitoimittajiin.

Päiväkodin uudet tilat ovat universaaleja ja taipuvat moniin eri tarkoituksiin. Valoisissa huoneissa voidaan pelata pelejä, soittaa musiikkia, jumpata ja kokoontua yhteen. Sisäpiha toimii sisäänkäyntinä, leikkipaikkana ja vaikkapa konserttitilana. Kattoterassi on samalla hätäpoistumistie, jossa on kahdet portaat. Ulkoseinään integroidun penkin ansiosta osa tunneista voidaan pitää ulkona.

Kaikki “aputilat” ovat avoimia. Ihan tavallinen elämä on lapsista kiinnostavaa, eikä sitä haluttu piilottaa. Niinpä portaiden alla olevassa siivoustarvike- ja välinevarastossa on lasiovi, jotta lapset näkevät, missä esimerkiksi puhtaita pyyhkeitä pidetään. Ruokalassa on iso ikkuna keittiöön, joten lapset voivat seurata, miten ruokaa tehdään. Ikkunan vieressä on pienet portaat, joista he voivat käydä vilkuttamassa ruokapalvelun työntekijöille.

Ulkoseinissä on paikat kaikelle, mitä pihalla tarvitaan: ovilla suljettavat säilytyspaikat leluille, hyllyt puutarhatyökaluille sekä pieni varasto ruohonleikkurille.

Tontilla kasvavat puut huomioitiin suunnittelussa ja rakentamisessa. Alunperin lisäosa piti sijoittaa aivan eri paikkaan, mutta kun arkkitehdit sitten vierailivat päiväkodissa ja näkivät sen pihalla kasvavan majesteettisen kuusen, he muuttivat suunnitelmia niin, että se ja muita pihan puita säästyi. Yksi alueen tammista siirrettiin sisäpihalle, missä se nyt toimii keskipisteenä päiväkodin elämälle.

Julkaisu alun perin liettuaksi DO Architects -arkkitehtitoimiston verkkosivuilla.

Kuvat: DO Architects