Powerhouse Telemark

Snøhetta vuorasi yhteisöllisiä työtiloja sisältävän rakennuksen lämpömännyllä.

Powerhouse Telemark on yhteisöllisenä työtilana toimiva rakennus Porsgrunnissa, Norjassa. Se on suunniteltu hiilinegatiiviseksi ja tuottamaan 60-vuotisen elinkaarensa aikana enemmän sähköä kuin mitä se käyttää. Snøhetta halusi rakennuksesta mahdollisimman energiatehokkaan, ja päätyi sen vuoksi verhoilemaan ulkoseinät ja osittain myös ikkunat Thermoryn mäntylaudoilla.

Arkkitehti

SNØHETTA

Vuosi

2020

Tuote

BENCHMARK-LÄMPÖMÄNTY

Väri

LUONNOLLINEN

Paikka

NORJA

Powerhouse Telemarkissa on kaikkiaan 11 kerrosta, joista kaksi on omistettu avokonttorimaisille yhteisöllisille työtiloille. Lisäksi rakennuksessa on esimerkiksi kokoustiloja sekä kattoterassi. Muotokieleltään erikoisessa rakennuksessa on suuri, aurinkopaneeleilla päällystetty vinokatto, joka kurkottaa talon pohjakerrosten yli.

Rakennus on lähes kauttaaltaan päällystetty kulmittain asennetuilla Thermoryn lämpömäntylaudoilla. Laudoitusta on hyödynnetty myös kymmenissä länteen, luoteeseen tai koilliseen avautuvissa ikkunoissa, joissa se toimii auringonsuojana. Tummasävyinen verhous on asennettu Cembritin suurten kuitusementtilevyjen päälle.

Ympäristöasiat on huomioitu myös vaaleaseinäisissä sisätiloissa, missä on käytetty lähialueiden puuta, kipsilevyä ja kierrätetyistä kalaverkoista tehtyjä mattoja. Vaalean vihreät ja keltaruskeat elementit tuovat lämpöä muuten varsin pelkistettyyn sisustukseen.

„Snøhetta suunnitteli Powerhouse Telemarkin keventämään arkkitehtuurialan suurta hiilijalanjälkeä ja muita ympäristövaikutuksia. “Maailman luonnonvarainstituutin mukaan teollisuuden lämpöä sitovien kaasujen päästöistä yli 40 prosenttia on peräisin energia- ja rakennusteollisuudesta”, Snøhettasta kerrotaan. “Väestömäärän kasvaessa ja ilmastokriisin pahetessa meidän on pakko miettiä kestäviä tapoja rakentaa. Miten voimme luoda laadukkaita tiloja ihmisille, mutta samalla pienentää ympäristöjalanjälkeämme.”

Powerhouse Telemark sijaitsee noin kahden tunnin ajomatkan päässä Oslosta länteen. Se jatkaa Snøhettan suunnittelemien energiatehokkaiden rakennusten sarjaa, joihin kuuluu muun muassa Drøbakassa sijaitseva montessorikoulu sekä toimistokäytössä olevat Powerhouse Kjørbo ja Powerhouse Brattørkaia. Thermoryn mäntylautoja on hyödynnetty myös esimerkiksi Puolaan Karpaczin vuoristokaupunkiin aiemmin tänä vuonna valmistuneissa loma-asunnoissa.

Tutustu myös muihin Thermory-tuotteilla toteutettuihin  sisätilaratkaisuihin ja arkkitehtonisiin hankkeisiin.