Thermory Design Awards 2023 kuulutab välja võidukad puitarhitektuuriprojektid

Iga-aastane Thermory Design Awards toob vaatajate ette hämmastavad arhitektuuri- ja disainiprojektid, mida luues on kasutatud Thermory puitu. Arhitektuurne loovus kohtub siin meie kvaliteettoodetega ja selle tulemusena sünnivad suurepärased puitehitised.

Sel aastal laekus konkursile 75 projekti 19 riigist. Need jagunesid nelja kategooriasse: interjöör, väike- ja eramajad, elamuarendused ja avalikud hooned ning saun ja spaa.

Esitatu lai spekter peegeldab Thermory toodete mitmekülgsust ja üleilmset atraktiivsust. Ka žürii tunnustas Thermory laialdast kasutamist ja väljendas rahulolu laekunud projektide kõrge taseme üle.

Need auhinnad on loodud, et uuenduslikku disaini ja tippkvaliteeti edendada ja tunnustada. Eesmärk on avardada Thermory tootevõimalusi ning viia kestlik puitarhitektuur uuele tasemele.

Žüriisse kuulusid tunnustatud Eesti arhitektid Andres Ojari (3+1 arhitektid), Indrek Allmann (PLUSS Arhitektid), Mihkel Urmet (TEMPT arhitektid), Sille Pihlak (PART) ning Thermory esindajad Hannes Tarn (Thermory arendusjuht) ja Katrin Reinaste-Parve (Thermory müügidirektor).

Thermory Benchmark thermo-pine C4J 42x42 mm, D4 42x42 mm cladding and thermo-ash decking, Small House Piil, Architect Arsenit

Parim väike- ja eramajade kategoorias: Piil

Arhitekt: Arsenit

Projekti autor: Levstal

Asukoht: Eesti

Toode: Thermory Benchmarki termomännist välisvooder ja termosaarest terrass

 

Puhkemaja Piil kui võrratu varjupaik, kus looduses endasse süüvida, viib puhkuse sõna otseses mõttes enneolematult kõrgele tasemele. Selle ikooniline, kuid samas elegantselt lihtne fassaad, mis on väljast kaetud Thermory Benchmarki termomännist voodrilaudadega, sulandub sujuvalt ümbritseva puutumatu loodusega.

Tänu moodulitest eeltootmisele kujuneb projekt otsekui hoolikalt orkestreeritud sümfoonia, mille iga komponent on valmistatud mujal ja siis keset maalilist maastikku ladusalt kokku pandud. See uuenduslik lähenemisviis muudab ehituskeskkonna ohutumaks ja tõhusamaks, vähendab materjali raiskamist ja kulusid ning lühendab oluliselt ehitustähtaega.

Žürii kiidusõnad peegeldavad projekti olemuslikku võlu ja veenavad, et taolisi elamuid on veelgi rohkem vaja. Piilil on eriline võime oma asukaid lummates ja kaasa haarates nendega ilmselge ühendus luua. Elamu strateegiline paigutus annab tunnistust ümbritseva maastiku sügavast mõistmisest ja integreerib maja sujuvalt sellesse.

Fire-retardant wood school building

Parim elamuarenduste ja avalike hoonete kategoorias: Pelgulinna Riigigümnaasium

Arhitekt: Arhitekt Must

Ehitaja: Merko Ehitus Eesti

Asukoht: Eesti

Toode: Thermory Benchmarki termomännist välisvooder koos Woodsafe’i tulekaitsega

 

Arhitektuurset välisilmet kroonib iseloomulik Thermory Benchmarki termomännist puitsõrestik. Kogu hoone visiitkaardiks olevad kestlikud ja mitmekülgsed puitlahendused annavad tunnistust nende kahe põhimõtte järgimisest. Hoone väärib esiletoomist kui Eesti suurim puitkonstruktsioon, mille kandekonstruktsioonist 85% on valmistatud puidust.

Žürii kiidab ehitist kui monumenti puidule, mis väärtustab selle loodusliku materjali uuenduslikku ja ulatuslikku kasutamist. Kui puidu kasutamine väikestes elamutes on suhteliselt lihtne, siis suuremahuliste avalike hoonete arhitektuuris on täiesti teistlaadi väljakutsed ja eeskirjad, mis muuhulgas puudutavad rangeid tule levikut tõkestavaid lahendusi. See saavutus näitab keeruka puidukasutuse suurepärast valdamist monumentaalse konstruktsiooni puhul.

Parim interjööri kategoorias: Hay Boutique Hotel and Spa

Arhitekt: YOD Group

Asukoht: Ukraina

Toode: Voodrilauad tootesarjast Thermory Drift

Hotelli arhitektuurne idee, mis kasvas välja imetlusest Karpaatide küllusliku ilu vastu, ühendab sujuvalt ehitusliku rafineerituse ja orgaanilise sulandumise ümbritsevasse maastikku ning meenutab kaunist kaljunõlva, mida ehib taimede kaskaad. Kogu hotellis, alates fuajeest kuni restoranide ja tubadeni, mõjuvad peened dekoratiivelemendid visuaalse jutustusena, mis avaldab austust kohaliku käsitöötraditsiooni rikkalikule ajaloole.

YOD Groupi jaoks on see projekt oluline verstapost, peaaegu kahekümne tegutsemisaasta kogemuste, teadmiste ja oskuste kulminatsioon. Eesmärk oli Karpaatide olemus ehedalt välja tuua, põimides hotelli välisruumi selle eriomase iseloomuga. Tagasihoidliku värvipaleti, rohkete disainilahenduste ja rõhutatud mugavuse abil luuakse looduskaunis kohas paeluv elamus, mis jätab kõik ebavajaliku tagaplaanile.

Oskuslikult töödeldud Thermory Drifti voodrilauad ja toorpuit loovad dialoogi, mille tulemuseks on hubane ja kvaliteetne interjöör. Visuaalne disain tekitab unenäolise atmosfääri, mis viib näiliselt reaalsusest eraldatud maailma. See on esteetiline vorm, mis sobib nii erilisele hotellile suurepäraselt.

Parim sauna ja spaa kategoorias: #saunaonwheels

Arhitekt: WOVEN

Ehitaja: Woodmaster

Asukoht: Slovakkia

Toode: Thermory Benchmarki termomännist välisvooderlepapuidust saunapinnad

Projekt sai alguse soovist ehitada mobiilne saun, mida saab sujuvalt haagise külge kinnitada. See sauna ja mobiilsuse uuenduslik sulam sünnitaski #saunaonwheels’i kütkestava idee. Interjöör on saunakogemuse päralt, välisruumi on aga nutikalt integreeritud praktilised teenindusalad, nagu kapid, riiulid ja baar.

Oma kaheksa kuu jooksul on mobiilne saun kogukonna ühendamise eesmärki hästi täitnud. Inimesed on sauna kogunenud järve ääres, pidudel, messidel ja nii suve- kui ka talvefestivalidel, mis näitab selle ainulaadse kontseptsiooni mitmekülgsust. Sellest on saanud ühiste kogemuste dünaamiline kese, mis teeb igast sündmusest saunapeo ja -rituaali.

Žürii otsus peegeldab projekti vaimu: ootamatut, lõbusat ja uljalt mängulist. See uuenduslik looming muudab tavapärast arusaama saunakogemusest ja lisab sinna mobiilsuse, kasvatades seeläbi kogukonna ühtsustunnet ja luues ühiseid naudinguid.