Helsingin satama, Länsiterminaali 2

Helsingin uusi lauttaterminaali rakennettiin vastaamaan Helsingin ja Tallinnan välisen kasvavan meriliikenteen tarpeisiin.

Projektin tavoitteena oli yhdistää toimivuus korkealuokkaiseen arkkitehtuuriin ja luoda rakennus, joka toimisi modernina ja vetovoimaisena solmupisteenä miljoonille kansainvälisille matkustajille.

Lähtöaula on avoin, lentokonehallimainen tila, jonka 15 metriä korkeista lasiseinistä avautuu upea näköala merta ja laituriin kiinnittyviä aluksia kohti. Vuosittaiset 6–7 miljoonan henkilön matkustajamäärät asettivat tehokkuudelle ja kestävyydelle erityisiä vaatimuksia. Lisäksi materiaalien piti olla sellaisia, että ne ehkäisisivät ikkunoiden läpi meren pinnasta heijastuvien auringonsäteiden aiheuttamaa häikäisyä.

Paikoitellen jopa 9 metrin korkeuteen kurottava kaareva, kalteva sisäkatto päätettiin rakentaa kapeista Thermory Benchmark Pine -mäntylaudoista. Katon kaaret ohjaavat matkustajavirtoja oikeisiin suuntiin ja korkea auringon heijastusindeksi auttaa vähentämään heijastuksia suuressa, avoimessa tilassa. Katon ja palkitun valoratkaisun täydellinen liitto tekee tilasta modernin ja upean kansainvälisen meriliikenteen solmukohdan.

Tämä ei ole hanke, joka on varaa uusia aina kymmenen vuoden välein. Sataman odotetaan olevan pystyssä vielä vuosisadan päästä ja käytettyjen materiaalien pitää ikääntyä sen mukana. Thermory-tuotteiden värievoluutio on ainutlaatuinen ja hieno, mikä tarkoittaa, että ne muuttuvat ajan myötä entistä kauniimmiksi ja tyylikkäämmiksi.

Ensimmäisiä tunnettuja lämpöpuun käyttäjiä olivat viikingit, jotka tarvitsivat meriveden syövyttävyyttä kestäviä veneitä. Lämpöpuuta laajasti hyödyntävä suomalainen lauttasatama voidaan näin ollen katsoa myös eräänlaiseksi kunnianosoitukseksi merenkävijöitä kohtaan.

PALKINNOT: ehdolla World Architecture Festival (WAF) 2017 Awards in the Transport – Completed Buildings -sarjan palkinnonsaajaksi. Vuonna 2017 rakennus palkittiin suomalaisella Vuoden valaistuskohde -palkinnolla.

Lisää projekteja