Maidla – luonnonystävän paratiisi

Thermory Ash

Helmi metsien ja soiden keskellä

Raplan lähellä Maidlan kartanon mailla sijaitseva ainutlaatuinen asumus tarjoaa ylellisen vaihtoehdon heille, jotka haluavat nauttia upean luonnon kauneudesta ja kokea samalla jotakin, mitä tavallisilla hotelleilla ei ole tarjota. Rakennus sijaitsee historiallisen kartanon ja sen huoltorakennusten välittömässä läheisyydessä,

mutta kuitenkin riittävän syrjässä, jotta vieraat voivat nauttia luonnon rauhasta ja sen tarjoamista upeista, vaihtelevista näköaloista. Rakennukselle vievä tiekin on sekin varsin vaihteleva. Tulija kulkee kartanon historiallisten rakennusten ohitse ja jatkaa sitten matkaa joenrantaa pitkin metsän läpi suon laitaan. Suoympäristö on inspiroiva, mutta samalla rakennusteknisesti haastava. Rakennus seisoo paaluilla, koska ensimmäinen kantava maakerros on 6–7 metrin syvyydessä. Lisäksi suon laidalla kulkeva joki tulvii joka kevät, minkä vuoksi talo päätettiin rakentaa metrin korkeuteen. Kulku tapahtuu kävelysiltaa pitkin, jolloin vieraiden ei tarvitse olla huolissaan jalkojensa kastumisesta.

Rakennuksen tilaajat olivat vierailleet erilaisissa ainutlaatuisissa puumajatyyppisissä kohteissa eri puolilla maailmaa, ja halusivat pienen, mutta ylellisen majapaikan, joka tarjoaisi perinteisen hotellin kaikki toiminnallisuudet, eli käytännössä luonnon keskelle piilotetun hotellihuoneen, josta löytyisi eteinen, vaatekaappi, kylpyhuone, sänky ja muu tarpeellinen.

Pienrakennusten arvostus on noussut, koska niiden jalanjälki on pienempi ja koska ne ovat mukavia käyttää. Pientä tilaa on helppo hallita. Maidlassa tavoitteena oli rakentaa niin kompakti rakennus kuin mahdollista. Tämä tarkoitti, että jokainen neliösentti piti käyttää mahdollisimman hyvin hyödyksi ja jokainen yksityiskohta miettiä alkaen sängyn leveydestä ja sen ympärille tarvittavasta tilasta. Kuinka paljon tilaa pieni, hotellihuoneista tuttu jääkaappi vaatisi. Mihin vaatteet ja matkalaukku laitettaisiin. Miten putket pitäisi vetää, jotta ne saataisiin näppärästi piiloon. Suunnittelussa edettiin ikään kuin sisältä ulos.

Käyttömukavuuden lisäksi rakennuksen suunnitellut arkkitehti Mari Hunt halusi, että rakennus istuisi ympäristöönsä, asia, joka on aina ollut hänelle tärkeä. Tässä tapauksessa se tarkoitti, ettei sen tieltä kaadettaisi yhtään puuta. Puiden keskellä rakennus tarjoaa paitsi upean näköalan ympäröivään luontoon, myös tunteen siitä, että se on suojassa puiden turvallisessa syleilyssä.

Talo ei ole vain arkkitehtonisesti ainutlaatuinen, vaan myös näköalapaikka, mistä ympäristöä on mahdollista katsella eri tasoilta. Terasseja on kolme: yksi alhaalla, toinen sisäänkäynnin vieressä ja kolmas rakennuksen katolla, mihin pääsee jyrkkiä portaita pitkin kiipeämällä.

Asiakkaan toiveiden täyttämiseksi tarvittiin materiaali, joka näyttäisi hyvältä, mutta olisi myös kestävää ja miellyttävää koskea. Rakennus päätettiin verhota Thermoryn kestävillä lämpökäsitellyillä verhouslaudoilla, jotka säilyttävät ulkonäkönsä pitkään, ja sopivat kohteisiin, joissa ne joutuvat alttiiksi sateelle, tuulelle ja puista tippuville lehdille.

Arkkitehdin valinta osui Thermoryn lämpösaarniin sen upean värin takia. Ruskeaa sävyä korostettiin öljyämällä. Thermory-tuotteet sopivat kohteeseen myös siksi, että sekä terassit että julkisivun pystyverhous voitiin toteuttaa samalla materiaalilla ilman, että kokonaisuus näyttäisi terassilaudoilla rakennetulta. Huntin valitsemat kapeammat laudat tuovat julkisivuun tyylikkyyttä ja arvokkuutta. Terasseille jatkuva yhtenäinen materiaali luo vaikutelman, että ratkaisu on viimeistä yksityiskohtaa myöten mietitty. Myös portaat ja askelmat on tehty samassa materiaalista.

Thermory-puuta on hyödynnetty myös sisällä makuuhuoneen lattiassa ja kaikissa katoissa. Ulkoverhouksen ja kattojen samankaltaisuus sitoo kokonaisuuden yhteen tavalla, jossa arkkitehtuuri ja sisustusarkkitehtuuri ovat erottamaton osa toisiaan.

Lisää projekteja

Kysyttävää? Lähetä meille viesti!

Lähetä