iheartblob-installaatio ”Fungible non-fungible”

Mitä tapahtuu, kun teollinen tuotanto ja hullut ideat kohtaavat? Tallinnan arkkitehtuuribiennaali toi yhteen maailman suurimman lämpöpuun valmistajan Thermoryn sekä palkitun arkkitehtoniseen suunnitteluun erikoistuneen iheartblobin, joka on Aleksandra Belitskajan, Ben Jamesin ja Shaun McCallumin muodostama suunnittelu- ja tutkimuskollektiivi.

Arkkitehti

IHEARTBLOB

Vuosi

2022

Tuote

THERMORY-LÄMPÖMÄNTY

Paikka

VIRO

Tämä installaatio määrittelee arkkitehdille uuden roolin. The Fountainhead -teoksen “mestarirakentajan” sijaan hän on järjestelmäsuunnittelija, joka innovatiivisia teknologioita yhdistämällä voimauttaa yhteisöjä ja antaa ihmisille mahdollisuuden hyödyntää taitojaan lohkoketjujen, NFT-taiteen ja tekoälyn keinoin.


Projekti on maailman ensimmäinen lohkoketjurahoitteinen arkkitehtuurihanke. Se testaa uutta hajautetun suunnittelun mallia, joka voi jatkossa poikia arkkitehtonisia ratkaisuja, jotka ovat aiempaa ympäristötietoisempia ja paremmin yhteisöä kuvastavia.

Fyysisten rakenteiden sijaan kollektiivi on luonut NFT-työkalun, jossa ihmiset voivat toimia suunnittelijoina ja luoda digitaalista taidetta, johon heillä on todennettu omistussuhde. Jokaisesta työkalulla tehdystä NFT-yksiköstä tehdään fyysinen kaksoiskappale, joka lisätään paviljonkiin.

Tämän jälkeen digitaalisen yksikön omistaja voi myydä omistamansa kohteen, ja saada näin työstään ja sijoituksestaan korvauksen. Lopputuloksena on paviljonki, joka koostuu eri ihmisten suunnittelemista ja omistamista ainutlaatuisista osasista. Samalla se edustaa kokonaisen yhteisön toiveita ja esteettistä näkemystä.

“Lämpöpuu sopii erinomaisesti Fungible / Non-Fungible -paviljongin kaltaisiin kokeileviin arkkitehtuurihankkeisiin. Se on ympäristöystävällinen ja erittäin kestävä materiaali, ja siksi ihanteellinen paviljonkiin, jonka täytyy kestää koviakin sääoloja”, sanoo Shaun McCallum.

“Thermoryn kanssa kaikki on sujunut mainiosti. Työ on ollut meille hieno kokemus, ja tiimin asiantuntemus ja positiivisuus ovat auttaneet valtavasti paviljongin puuversion luomisessa.”