Blogi Toggle

Bro Park – hipodroom modernses võtmes

Hipodroomid olid olemas juba Antiik-Kreekas hobuste ja kaarikute võidusõitude pidamiseks. Kui antiikajal ehitati rajad looduslikult sobivatesse paikadesse, et pealtvaatajad mäeküljel seistes võidusõidust ülevaate saaks, siis tänapäeval ei ole hipodroomi asukoht nii oluline. Pealtvaatajate jaoks on mõeldud klubihooned, kus mugavalt sõitu jälgida ja melu nautida.

Stockholmist umbes poole tunni autosõidu kaugusel asuv Bro Parki hipodroom valmis 2016. aastal. Kuna tegu on uue rajatisega, kasutasid arhitektid head võimalust, et muuta vanemate hipodroomide vajakajäämisi ning projekteerida traditsioonilise spordiala tänapäevane kodu.

Uuel hipodroomil on näiteks pikemad rajad, suurem klubihoone, mis asub rajale lähemal, ning arhitektuuri ja rajaga tervikuna mõjuv maastikukujundus. Tervik ongi projekti üks märksõnu, sest eesmärk oli kujundada ratsaspordile elujõuline keskkond, kuhu saaks koondada tallid, treeningualad ja külastuskeskuse, mis toimiks ühtviisi hästi nii võistluste ajal kui ka argipäevadel.

Klubihoone jääb oma võimsa arhitektuuriga silma juba eemalt. See ongi mõeldud olema vaadeldav nii väravast hipodroomile sisenedes kui ka raja poolt. Hobusegaloppi meenutav sihvaka joonega katusekonstruktsioon koos õrna klaasseinaga mõjub õhuliselt, kaotades visuaalse barjääri pealtvaatajate ja võistlevate hobuste vahel.

Kogu hoone terrassialana otsustasid arhitektid kasutada Thermory vastupidavast termosaarest puitlaudu. Puit lisab betooni, klaasi ja metalli kõrval hoonele sooja hubasust, mistõttu leiab terrass istumis- ja vaatealana aktiivset kasutust iga ilmaga. Terrassiala on jäetud õlitamata, mis toob ajas esile puidu hõbehalli tooni ja lisab noote hobuste võidusõidu väärikale ajaloole.

 

Projekt: Bro Park Galoppbana
Asukoht: Upplands Bro, Stockholm
Valmis: 2016
Arhitektid: Gustav Appell Arkitektkontor
Maastikuarhitekt: Johan Paju
Tänud: Moelven Wood Projekt

Foto: Devis Bionaz

Comments are closed.

error: Content is protected !!